Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Γονιδιωματική και Εξατομικευμένη Ιατρική και Θεραπεία
σε συνεργασία με το Golden Helix Foundation

Διάρκεια Σεμιναρίου

140 ώρες

Παρακολούθηση

Δια ζώσης & Εξ΄αποστάσεως

'Eναρξη

11.01.2025

Το Πρόγραμμα

Η εκπαίδευση και ενημέρωση σε θέματα που άπτονται στο ραγδαία αναπτυσσόμενο πεδίο της Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής και Θεραπείας, που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τα αντικείμενα της Γονιδιωματικής Ανθρώπου, Φαρμακογονιδιωματικής, Βιοηθικής στη Γενετική, Γονιδιωματική Πληροφορική, Οικονομικά της Υγείας, Φαρμακευτικό marketing και άλλα.

Με την ολοκλήρωση οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι σε θέση:

  • Nα κατανοήσουν τις βασικές έννοιες γενετικής και πώς η γενετική διαφοροποίηση συμβάλλει στη μεταβλητότητα μεταξύ των ατόμων στη φαρμακοκινητική, τη φαρμακοδυναμική και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.
  • Να περιγράψουν τα στοιχεία που πρέπει να λάβουν υπόψη κατά την εφαρμογή της φαρμακογονιδιωματικής στην κλινική πράξη.
  • Να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φαρμακογονιδιωματικής και να συμβουλέψουν για τη σύσταση ενός εξατομικευμένο σχέδιο διαχείρισης φαρμάκων.
  • Να προτείνουν κλινικές φαρμακογονιδιωματικές δοκιμές, όταν χρειάζεται, και ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα και να καθοδηγήσουν σχετικά με τη βέλτιστη επιλογή και δοσολογία φαρμάκου.
  • Nα εκπαιδευτούν σχετικά με τις αρχές της κλινικής φαρμακογονιδιωματικής, συμπεριλαμβανομένης της κλινικής χρησιμότητας, της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας, της αποζημίωσης και των ηθικών, νομικών και κοινωνικών επιπτώσεων των φαρμακογονιδιωματικών δοκιμών.
  • Να μπορούν να χρησιμοποιούν τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές και βιβλιογραφία για να διατυπώσουν συστάσεις φαρμάκων για τον ασθενή με βάση τα αποτελέσματα των φαρμακογονιδιωματικών δοκιμών και άλλους ειδικούς για τον ασθενή παράγοντες και κοινοποιούν αυτές τις συστάσεις στην ομάδα υγειονομικής περίθαλψηςΣε ποιους απευθύνεται

Σε ποιούς απευθύνεται

Προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές βιοεπιστημών, όπως Ιατρικής, Βιολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Φαρμακευτικής, Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικής, κλπ, επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενους σε φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες βιοτεχνολογίας

Ενότητες
  • Εισαγωγή στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική

  • Μεθοδολογία γενετικής ανάλυσης και παραδείγματα

  • Αρχές Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας

  • Κλινικές μελέτες Φαρμακογονιδιωματικής

  • Ηθική και Γονιδιωματική

  • Γονιδιωματική Πληροφορική, βάσεις δεδομένων και μεταφραστικά εργαλεία

  • Γονιδιωματική και Δημόσια Υγεία, εκπαίδευση και πολιτικές εφαρμογής στην κλινική

  • Οικονομικά και εξατομικευμένη ιατρική

  • Marketing και προώθηση γενετικών εξετάσεων στην εξατομικευμένη ιατρική

  • Επιχειρηματικότητα, καινοτομία και Eξατομικευμένη θεραπεία

Πιστοποίηση

Σε όλους τους συμμετέχοντες χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης από το René Descartes College και το Golden Helix Foundation

Φόρμα Επικοινωνίας
Φόρμα επικοινωνίας Γονιδιωματική και Εξατομικευμένη Ιατρική και Θεραπεία

Δήλωση Συμμετοχής
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ & ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τραπεζικά στοιχεία: Τράπεζα Πειραιώς, Δικαιούχος: ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ, IBAN: GR4001717490006749115075821

Εισηγητές

Τίτλος:

Managing Director and Senior Health Economist; The Golden Helix Foundation, London, UK Adj. Assistant Professor; United Arab Emirates University, College of Medicine and Health Sciences, Department of Genetics and Genomics, Al-Ain, Abu Dhabi, UAE

Λίγα Λόγια

Η κα Χριστίνα Μητροπούλου είναι Ερευνήτρια με εξειδίκευση στα Oικονομικά της Yγείας με έμφαση την Εξατομικευμένη Ιατρική και Θεραπεία και Διευθύνουσα Σύμβουλος στο Golden Helix Foundation, έναν Διεθνή Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το Λονδίνο (www.goldenhelix.org). Από το 2022 είναι Επισκέπτρια Επίκουρη Καθηγήτρια στο United Arab Emirates University, College of Medicine and Health Sciences, Department of Genetics and Genomics στο Al-Ain του Abu Dhabi, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το NIMBAS University School of Business (Ουτρέχτη, Ολλανδία) και διδακτορικό στο πεδίο των Οικονομικών της Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Erasmus (Ρόττερνταμ, Ολλανδία). Παράλληλα είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής (Executive Board) του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Ubiquitous Pharmacogenomics (U-PGx; www.upgx.eu) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, συντονίζει τις εκπαιδευτικές δράσεις της Golden Helix Academy και συμμετέχει στη διδασκαλία στα μαθήματα (α) Economic Evaluation in Healthcare Systems (Health Technology Assessment, economic evaluation in Genomic Medicine), (β) Health Economics and Decision Making (Pharmaceutical Price Regulation and Reimbursement, Economics for healthcare professionals, Health Economics, insurance) και τη διοργάνωση διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Η κα Μητροπούλου έχει πάνω από 50 δημοσιεύσεις και κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία ενώ έχει συγγράψει δύο διεθνή βιβλία στο πεδίο της οικονομικής αξιολόγησης στην εξατομικευμένη ιατρική που έχουν δημοσιευθεί από την Elsevier/Academic Press με τίτλους: (α) Economic Evaluation in Genomic Medicine, ISBN 978-0128014974, 2015 και Economic evaluation of Genomic and Precision Medicine, ISBN 9780128133828; 2021. Έχει λάβει χρηματοδότηση ως κύρια ερευνήτρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα προγράμματα FP6, FP7 και Horizon2020.

Λίγια Λόγια

Δρ. Καριοφύλλης Καραμπέρης

Ο κος Καριοφύλλης Καραμπέρης είναι ερευνητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος του Εργαστηρίου Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας. Από το 2022 είναι ερευνητής – επισκέπτης στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας (CSIC-UPF) του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra στη Βαρκελώνη, Ισπανία. Αποφοίτησε από το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στην Αθήνα, ενώ έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Φαρμακευτικές επιστήμες και Τεχνολογία με ειδίκευση στη «Μοριακή Φαρμακολογία, Βιοφαρμακευτική και Βιομοριακή ανάλυση» από το τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και το διδακτορικό του, σε συνεργασία με το Golden Helix Foundation, έναν Διεθνή Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά της ολοκλήρωση του διδακτορικού απονεμήθηκε στον κ. Καραμπέρη ο τιμητικός τίτλος του Early-Stage Researcher από το πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie, που αποδίδεται σε νέους ερευνητές.
Τα τελευταία έτη, ο κος Καραμπέρης έχει διατελέσει μέλος ερευνητικής ομάδας σε ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες βιοτεχνολογίας υψηλού κύρους και επιστημονικής αριστείας όπως το Centre for Genomic Regulation (CRG) με έδρα την Βαρκελώνη, Ισπανία, καθώς και την Novadiscovery, εταιρεία βιοτεχνολογίας που εδράζεται στη Λυών, Γαλλία. Μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί ως Research Technician στο King’s London College, Τμήμα Έρευνας Διδύμων και Γενετικής Επιδημιολογίας, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τους κλάδους της γονιδιωματικής και φαρμακογονιδιωματικής, καθώς και της πληθυσμιακής γενετικής και εξελικτικής βιολογίας. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχει αφοσιωθεί στο αναδυόμενο πεδίο της πληθυσμιακής φαρμακογονιδιωματικής και στη διερεύνηση της γενετικής ποικιλομορφίας διαφόρων πληθυσμών που σχετίζονται με ανεπιθύμητες ενέργειες σε συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ο κος Καραμπέρης έχει περισσότερες από 10 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά καθώς και σημαντική συνεισφορά σε διάφορα επιστημονικά βιβλία των ανωτέρω επιστημονικών πεδίων (ελληνικά και ξενόγλωσσα). Παράλληλα, είναι κριτής (Review Editor) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Frontiers in Pharmacology και Frontiers in Genetics (Frontiers Journal).

Λίγα Λόγια

Η Ιωάννα Μαρουλάκου είναι Καθηγήτρια Γενετικής στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (ΤΜΒΓ), της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και Διευθύντρια του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Γενετικής & Γονιδιωματικής Καρκίνου και Χρόνιων Ασθενειών».
Η καθηγήτρια κα Μαρουλάκου διηύθυνε από την ίδρυση του και για πέντε συνεχή χρόνια, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΜΒΓ στην“Μεταφραστική ̈Ερευνα στην Βιοϊατρική”. Παράλληλα συντονίζει, οργανώνει και διδάσκει μέχρι και σήμερα, την ενότητα μαθημάτων «Γονιδιωματικής» και «Βιοηθικής και Κλινικές Δοκιμές». Επίσης έχει διατελέσει ιδρυτικό μέλος στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ιατρικού Τμημάτος του ΔΠΘ, με τίτλο «Βιοηθική» .Οργάνωσε, συντόνιζε και δίδασκε την ενότητα μαθημάτων «Θέματα Βιοηθικής στην ̈Ερευνα –Βιολογία», για τα τρία αρχικά χρόνια. Η καθηγήτρια κα Μαρουλάκου έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης από την ίδρυση της, για μια τριετία.
Η κα. Μαρουλάκου έλαβε πτυχίο Βιολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίο Αθηνών και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Παν/μιο Αθηνών, Σχολή Επιστημών Υγείας, στον τομέα της Βιολογίας. Κατά την διάρκεια της μεταπτυχιακής της εκπαίδευσης, έγινε δεκτή ως Προσκεκλημένη Ερευνήτρια στο Rockefeller University, New York, USA στο Εργαστήριο Κυτταρικής Βιολογίας του Καθηγητή Gunter Blobel, που τιμήθηκε με το Nobel Prize in Physiology or Medicine το 1999. Το 1990 έγινε δεκτή στο National Cancer Institute, NIH, USA, για μεταδιδακτορικές σπουδές στο εργαστήριο Μοριακής Ογκολογίας και έλαβε μία εκ των εξαιρετικά τιμητικών υποτροφιών (Fogarty Fellowship) που προσφέρονται από το National Instituteof Health(NIH),Η.Π.Α, για μεταδιδακτορικούς ερευνητές. Η υποτροφία αυτή ανανεώθηκε στο μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο από το 1991 εως1996. Τον Ιούνιο του 1996 προσελήφθη ως Επίκουρος Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή της Νότιας Καρολίνας. Το 2003 προσελήφθη ως Επίκουρος Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts στην Βοστώνη και ως Ερευνήτρια στο νέο Ινστιτούτο Έρευνας Μοριακής Ογκολογίας του Tufts. Το 2009 προήχθη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή και Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Καρκίνου, στο Jackson, USA. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 2010 και ανέλαβε καθήκοντα Καθηγήτριας Γενετικής στο ΤΜΒΓ, ΔΠΘ.
Ερευνητικά, η καθηγήτρια Ι.Μαρουλάκου εστιάζει στους ακόλουθους τομείς: 1.Ανάπτυξη μοντέλων ποντικών με επαγώμενες μεταλλαγές με σκοπό να μελετηθεί η συνεργατική δράση γενετικών και επιγενετικών αλλαγών στην φυσιολογική ανάπτυξη και την ογκογένεση του καρκίνο του μαστού. 2. Μελέτες επίδρασης φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα, για τη στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, στο ΚΝΣ σε διαγονιδιακούς μύες. 3. Εύρεση βιοδεικτών, στην πρώιμη φάση και τα εξελικτικά στάδια της νόσου Alzheimer και 4. Επιγενετική απορρύθμιση στη νόσο Alzheimer.
Η καθηγήτρια Ι. Μαρουλάκου έχει συντονίσει ως επιστημονικά υπεύθυνη ή επικεφαλής ερευνητικής ομάδας σε διεθνή και εθνικά ανταγωνιστικά προγράμματα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 38 πλήρεις ερευνητικές εργασίες και άρθρα ανασκόπησης σε διεθνή περιοδικά υψηλού δείκτη απήχησης. μεταξύ των οποίων είναι τα: Proc.Natl. Acad. Sci., J. Cell Biol., Mol. Cell. Biol., Science Sign., Bioinformatics, Hum Genomics. Έχει συμμετάσχει με επιστημονικές ανακοινώσεις σε περισσότερα από 70 διεθνή και εθνικά Συνέδρια. Bιβλιογραφική ανασκόπηση του έργου της καθ. Ι.Μαρουλάκου παρουσιάζεται από το google scholar: https://scholar.google.com/citations?user=sgSvkeoAAAAJ
.

 

 

Λίγα Λόγια

Ερευνητής Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο Βασίλειος Ξυράφας είναι κάτοχος πτυχίου Φιλοσοφίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, πτυχιούχος Θεολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Radboud του Nijmegen, Ολλανδία, μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία της Θρησκείας και διδακτορικό στον τομέα της Κοινωνιολογίας και της Ηθικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι Ερευνητής στον τομέα της Βιοηθικής, ειδικευμένος στην ηθική των εξατομικευμένων ιατρικών παρεμβάσεων και επικεφαλής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο Τμήμα Φαρμακευτικής.

Λίγα Λόγια για το Golden Helix Foundation

Το Golden Helix Foundation (www.goldenhelix.org) είναι ένας διεθνής ερευνητικός και εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός (UK Charity, Non Profit Organization), με στόχο την προώθηση και την ανάπτυξης της έρευνας στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής και των οικονομικών της υγείας. Το Golden Helix Foundation συμμετέχει στα παρακάτω διεθνή έργα, σε συνεργασία με άλλες ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο:
(α) τα προγράμματα Euro-PGx και SEAPharm, με σκοπό την διακρίβωση της ποικιλομορφίας της συχνότητας βιοδεικτών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Ασίας,
(β) την πανευρωπαϊκή προοπτική κλινική μελέτη φαρμακογονιδιωματικής PREPARE ως μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος U-PGx, στο οποίο είχε τον αποκλειστικό ρόλο στην οικονομική αξιολόγηση των γενετικά καθοδηγούμενων θεραπευτικών παρεμβάσεων σε κλινικά κέντρα σε 7 ευρωπαϊκές χώρες,
(γ) την πρώτη προοπτική κλινική μελέτη φαρμακογονιδιωματικής στην Μέση Ανατολή Em-HEART, στην οποία είχε τον αποκλειστικό ρόλο στην οικονομική αξιολόγηση των γενετικά καθοδηγούμενων θεραπευτικών παρεμβάσεων σε καρδιολογικούς ασθενείς,
(δ) τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Genome of Europe, με τη συγχρηματοδότηση δράσεων του προγράμματος αυτού.
Παράλληλα με το ερευνητικό έργο το Golden Helix Foundation έχει στόχο τη μεταφορά της γνώσης στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα μέσα από συνεργατικά προγράμματα και συνέδρια στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής, οικονομικών της υγείας, βιοπληροφορικής και βιοηθικής. Εχουν ήδη διοργανωθεί από το 2008 με επιτυχία πάνω από 55 διεθνή συνέδρια σε όλον τον κόσμο και τα τελευταία 5 χρόνια οργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Golden Helix Academy.

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Γονιδιωματική και Εξατομικευμένη Ιατρική και Θεραπεία
σε συνεργασία με το Golden Helix Foundation

Σημαντικά

Διάρκεια Σεμιναρίου

140 ώρες

Ημερομηνία

11.01.2025

Παρακολούθηση

Δια ζώσης & Εξ΄αποστάσεως

Το Πρόγραμμα

Η εκπαίδευση και ενημέρωση σε θέματα που άπτονται στο ραγδαία αναπτυσσόμενο πεδίο της Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής και Θεραπείας, που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τα αντικείμενα της Γονιδιωματικής Ανθρώπου, Φαρμακογονιδιωματικής, Βιοηθικής στη Γενετική, Γονιδιωματική Πληροφορική, Οικονομικά της Υγείας, Φαρμακευτικό marketing και άλλα.

Με την ολοκλήρωση οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι σε θέση:

  • Nα κατανοήσουν τις βασικές έννοιες γενετικής και πώς η γενετική διαφοροποίηση συμβάλλει στη μεταβλητότητα μεταξύ των ατόμων στη φαρμακοκινητική, τη φαρμακοδυναμική και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.
  • Να περιγράψουν τα στοιχεία που πρέπει να λάβουν υπόψη κατά την εφαρμογή της φαρμακογονιδιωματικής στην κλινική πράξη.
  • Να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φαρμακογονιδιωματικής και να συμβουλέψουν για τη σύσταση ενός εξατομικευμένο σχέδιο διαχείρισης φαρμάκων.
  • Να προτείνουν κλινικές φαρμακογονιδιωματικές δοκιμές, όταν χρειάζεται, και ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα και να καθοδηγήσουν σχετικά με τη βέλτιστη επιλογή και δοσολογία φαρμάκου.
  • Nα εκπαιδευτούν σχετικά με τις αρχές της κλινικής φαρμακογονιδιωματικής, συμπεριλαμβανομένης της κλινικής χρησιμότητας, της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας, της αποζημίωσης και των ηθικών, νομικών και κοινωνικών επιπτώσεων των φαρμακογονιδιωματικών δοκιμών.
  • Να μπορούν να χρησιμοποιούν τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές και βιβλιογραφία για να διατυπώσουν συστάσεις φαρμάκων για τον ασθενή με βάση τα αποτελέσματα των φαρμακογονιδιωματικών δοκιμών και άλλους ειδικούς για τον ασθενή παράγοντες και κοινοποιούν αυτές τις συστάσεις στην ομάδα υγειονομικής περίθαλψηςΣε ποιους απευθύνεται

Σε ποιούς απευθύνεται

Προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές βιοεπιστημών, όπως Ιατρικής, Βιολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Φαρμακευτικής, Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικής, κλπ, επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενους σε φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες βιοτεχνολογίας

Περιεχόμενα
  • Εισαγωγή στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική

  • Μεθοδολογία γενετικής ανάλυσης και παραδείγματα

  • Αρχές Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας

  • Κλινικές μελέτες Φαρμακογονιδιωματικής

  • Ηθική και Γονιδιωματική

  • Γονιδιωματική Πληροφορική, βάσεις δεδομένων και μεταφραστικά εργαλεία

  • Γονιδιωματική και Δημόσια Υγεία, εκπαίδευση και πολιτικές εφαρμογής στην κλινική

  • Οικονομικά και εξατομικευμένη ιατρική

  • Marketing και προώθηση γενετικών εξετάσεων στην εξατομικευμένη ιατρική

  • Επιχειρηματικότητα, καινοτομία και Eξατομικευμένη θεραπεία

Πιστοποίηση

Σε όλους τους συμμετέχοντες χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης από το René Descartes College και το Golden Helix Foundation

 

Εισηγητές

Τίτλος:

Managing Director and Senior Health Economist; The Golden Helix Foundation, London, UK Adj. Assistant Professor; United Arab Emirates University, College of Medicine and Health Sciences, Department of Genetics and Genomics, Al-Ain, Abu Dhabi, UAE

Λίγα Λόγια

Η κα Χριστίνα Μητροπούλου είναι Ερευνήτρια με εξειδίκευση στα Oικονομικά της Yγείας με έμφαση την Εξατομικευμένη Ιατρική και Θεραπεία και Διευθύνουσα Σύμβουλος στο Golden Helix Foundation, έναν Διεθνή Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το Λονδίνο (www.goldenhelix.org). Από το 2022 είναι Επισκέπτρια Επίκουρη Καθηγήτρια στο United Arab Emirates University, College of Medicine and Health Sciences, Department of Genetics and Genomics στο Al-Ain του Abu Dhabi, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το NIMBAS University School of Business (Ουτρέχτη, Ολλανδία) και διδακτορικό στο πεδίο των Οικονομικών της Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Erasmus (Ρόττερνταμ, Ολλανδία). Παράλληλα είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής (Executive Board) του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Ubiquitous Pharmacogenomics (U-PGx; www.upgx.eu) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, συντονίζει τις εκπαιδευτικές δράσεις της Golden Helix Academy και συμμετέχει στη διδασκαλία στα μαθήματα (α) Economic Evaluation in Healthcare Systems (Health Technology Assessment, economic evaluation in Genomic Medicine), (β) Health Economics and Decision Making (Pharmaceutical Price Regulation and Reimbursement, Economics for healthcare professionals, Health Economics, insurance) και τη διοργάνωση διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Η κα Μητροπούλου έχει πάνω από 50 δημοσιεύσεις και κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία ενώ έχει συγγράψει δύο διεθνή βιβλία στο πεδίο της οικονομικής αξιολόγησης στην εξατομικευμένη ιατρική που έχουν δημοσιευθεί από την Elsevier/Academic Press με τίτλους: (α) Economic Evaluation in Genomic Medicine, ISBN 978-0128014974, 2015 και Economic evaluation of Genomic and Precision Medicine, ISBN 9780128133828; 2021. Έχει λάβει χρηματοδότηση ως κύρια ερευνήτρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα προγράμματα FP6, FP7 και Horizon2020.

Λίγια Λόγια

Δρ. Καριοφύλλης Καραμπέρης

Ο κος Καριοφύλλης Καραμπέρης είναι ερευνητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος του Εργαστηρίου Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας. Από το 2022 είναι ερευνητής – επισκέπτης στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας (CSIC-UPF) του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra στη Βαρκελώνη, Ισπανία. Αποφοίτησε από το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στην Αθήνα, ενώ έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Φαρμακευτικές επιστήμες και Τεχνολογία με ειδίκευση στη «Μοριακή Φαρμακολογία, Βιοφαρμακευτική και Βιομοριακή ανάλυση» από το τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και το διδακτορικό του, σε συνεργασία με το Golden Helix Foundation, έναν Διεθνή Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά της ολοκλήρωση του διδακτορικού απονεμήθηκε στον κ. Καραμπέρη ο τιμητικός τίτλος του Early-Stage Researcher από το πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie, που αποδίδεται σε νέους ερευνητές.
Τα τελευταία έτη, ο κος Καραμπέρης έχει διατελέσει μέλος ερευνητικής ομάδας σε ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες βιοτεχνολογίας υψηλού κύρους και επιστημονικής αριστείας όπως το Centre for Genomic Regulation (CRG) με έδρα την Βαρκελώνη, Ισπανία, καθώς και την Novadiscovery, εταιρεία βιοτεχνολογίας που εδράζεται στη Λυών, Γαλλία. Μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί ως Research Technician στο King’s London College, Τμήμα Έρευνας Διδύμων και Γενετικής Επιδημιολογίας, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τους κλάδους της γονιδιωματικής και φαρμακογονιδιωματικής, καθώς και της πληθυσμιακής γενετικής και εξελικτικής βιολογίας. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχει αφοσιωθεί στο αναδυόμενο πεδίο της πληθυσμιακής φαρμακογονιδιωματικής και στη διερεύνηση της γενετικής ποικιλομορφίας διαφόρων πληθυσμών που σχετίζονται με ανεπιθύμητες ενέργειες σε συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ο κος Καραμπέρης έχει περισσότερες από 10 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά καθώς και σημαντική συνεισφορά σε διάφορα επιστημονικά βιβλία των ανωτέρω επιστημονικών πεδίων (ελληνικά και ξενόγλωσσα). Παράλληλα, είναι κριτής (Review Editor) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Frontiers in Pharmacology και Frontiers in Genetics (Frontiers Journal).

Λίγα Λόγια

Η Ιωάννα Μαρουλάκου είναι Καθηγήτρια Γενετικής στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (ΤΜΒΓ), της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και Διευθύντρια του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Γενετικής & Γονιδιωματικής Καρκίνου και Χρόνιων Ασθενειών».
Η καθηγήτρια κα Μαρουλάκου διηύθυνε από την ίδρυση του και για πέντε συνεχή χρόνια, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΜΒΓ στην“Μεταφραστική ̈Ερευνα στην Βιοϊατρική”. Παράλληλα συντονίζει, οργανώνει και διδάσκει μέχρι και σήμερα, την ενότητα μαθημάτων «Γονιδιωματικής» και «Βιοηθικής και Κλινικές Δοκιμές». Επίσης έχει διατελέσει ιδρυτικό μέλος στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ιατρικού Τμημάτος του ΔΠΘ, με τίτλο «Βιοηθική» .Οργάνωσε, συντόνιζε και δίδασκε την ενότητα μαθημάτων «Θέματα Βιοηθικής στην ̈Ερευνα –Βιολογία», για τα τρία αρχικά χρόνια. Η καθηγήτρια κα Μαρουλάκου έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης από την ίδρυση της, για μια τριετία.
Η κα. Μαρουλάκου έλαβε πτυχίο Βιολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίο Αθηνών και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Παν/μιο Αθηνών, Σχολή Επιστημών Υγείας, στον τομέα της Βιολογίας. Κατά την διάρκεια της μεταπτυχιακής της εκπαίδευσης, έγινε δεκτή ως Προσκεκλημένη Ερευνήτρια στο Rockefeller University, New York, USA στο Εργαστήριο Κυτταρικής Βιολογίας του Καθηγητή Gunter Blobel, που τιμήθηκε με το Nobel Prize in Physiology or Medicine το 1999. Το 1990 έγινε δεκτή στο National Cancer Institute, NIH, USA, για μεταδιδακτορικές σπουδές στο εργαστήριο Μοριακής Ογκολογίας και έλαβε μία εκ των εξαιρετικά τιμητικών υποτροφιών (Fogarty Fellowship) που προσφέρονται από το National Instituteof Health(NIH),Η.Π.Α, για μεταδιδακτορικούς ερευνητές. Η υποτροφία αυτή ανανεώθηκε στο μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο από το 1991 εως1996. Τον Ιούνιο του 1996 προσελήφθη ως Επίκουρος Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή της Νότιας Καρολίνας. Το 2003 προσελήφθη ως Επίκουρος Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts στην Βοστώνη και ως Ερευνήτρια στο νέο Ινστιτούτο Έρευνας Μοριακής Ογκολογίας του Tufts. Το 2009 προήχθη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή και Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Καρκίνου, στο Jackson, USA. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 2010 και ανέλαβε καθήκοντα Καθηγήτριας Γενετικής στο ΤΜΒΓ, ΔΠΘ.
Ερευνητικά, η καθηγήτρια Ι.Μαρουλάκου εστιάζει στους ακόλουθους τομείς: 1.Ανάπτυξη μοντέλων ποντικών με επαγώμενες μεταλλαγές με σκοπό να μελετηθεί η συνεργατική δράση γενετικών και επιγενετικών αλλαγών στην φυσιολογική ανάπτυξη και την ογκογένεση του καρκίνο του μαστού. 2. Μελέτες επίδρασης φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα, για τη στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, στο ΚΝΣ σε διαγονιδιακούς μύες. 3. Εύρεση βιοδεικτών, στην πρώιμη φάση και τα εξελικτικά στάδια της νόσου Alzheimer και 4. Επιγενετική απορρύθμιση στη νόσο Alzheimer.
Η καθηγήτρια Ι. Μαρουλάκου έχει συντονίσει ως επιστημονικά υπεύθυνη ή επικεφαλής ερευνητικής ομάδας σε διεθνή και εθνικά ανταγωνιστικά προγράμματα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 38 πλήρεις ερευνητικές εργασίες και άρθρα ανασκόπησης σε διεθνή περιοδικά υψηλού δείκτη απήχησης. μεταξύ των οποίων είναι τα: Proc.Natl. Acad. Sci., J. Cell Biol., Mol. Cell. Biol., Science Sign., Bioinformatics, Hum Genomics. Έχει συμμετάσχει με επιστημονικές ανακοινώσεις σε περισσότερα από 70 διεθνή και εθνικά Συνέδρια. Bιβλιογραφική ανασκόπηση του έργου της καθ. Ι.Μαρουλάκου παρουσιάζεται από το google scholar: https://scholar.google.com/citations?user=sgSvkeoAAAAJ
.

 

 

Λίγα Λόγια

Ερευνητής Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο Βασίλειος Ξυράφας είναι κάτοχος πτυχίου Φιλοσοφίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, πτυχιούχος Θεολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Radboud του Nijmegen, Ολλανδία, μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία της Θρησκείας και διδακτορικό στον τομέα της Κοινωνιολογίας και της Ηθικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι Ερευνητής στον τομέα της Βιοηθικής, ειδικευμένος στην ηθική των εξατομικευμένων ιατρικών παρεμβάσεων και επικεφαλής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο Τμήμα Φαρμακευτικής.

Τραπεζικά στοιχεία: Τράπεζα Πειραιώς, Δικαιούχος: ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ, IBAN: GR4001717490006749115075821

Λίγα Λόγια για το Golden Helix Foundation

Το Golden Helix Foundation (www.goldenhelix.org) είναι ένας διεθνής ερευνητικός και εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός (UK Charity, Non Profit Organization), με στόχο την προώθηση και την ανάπτυξης της έρευνας στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής και των οικονομικών της υγείας. Το Golden Helix Foundation συμμετέχει στα παρακάτω διεθνή έργα, σε συνεργασία με άλλες ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο:
(α) τα προγράμματα Euro-PGx και SEAPharm, με σκοπό την διακρίβωση της ποικιλομορφίας της συχνότητας βιοδεικτών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Ασίας,
(β) την πανευρωπαϊκή προοπτική κλινική μελέτη φαρμακογονιδιωματικής PREPARE ως μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος U-PGx, στο οποίο είχε τον αποκλειστικό ρόλο στην οικονομική αξιολόγηση των γενετικά καθοδηγούμενων θεραπευτικών παρεμβάσεων σε κλινικά κέντρα σε 7 ευρωπαϊκές χώρες,
(γ) την πρώτη προοπτική κλινική μελέτη φαρμακογονιδιωματικής στην Μέση Ανατολή Em-HEART, στην οποία είχε τον αποκλειστικό ρόλο στην οικονομική αξιολόγηση των γενετικά καθοδηγούμενων θεραπευτικών παρεμβάσεων σε καρδιολογικούς ασθενείς,
(δ) τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Genome of Europe, με τη συγχρηματοδότηση δράσεων του προγράμματος αυτού.
Παράλληλα με το ερευνητικό έργο το Golden Helix Foundation έχει στόχο τη μεταφορά της γνώσης στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα μέσα από συνεργατικά προγράμματα και συνέδρια στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής, οικονομικών της υγείας, βιοπληροφορικής και βιοηθικής. Εχουν ήδη διοργανωθεί από το 2008 με επιτυχία πάνω από 55 διεθνή συνέδρια σε όλον τον κόσμο και τα τελευταία 5 χρόνια οργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Golden Helix Academy.

Don’t be shy

Let’s Talk